Gaziantep târihî ve turistik yerler bakımından olduğu gibi, Ortadoğu ülkeleri ile Türkiye arasındaki yolların kavşak noktası olduğu için dış ve iç turizmi hareketlidir. Gaziantep ilinde 100’e yakın kale, höyük, harâbe, eski devirlere âit şehir kalıntıları, yüzlerce türbe, çeşitli devirlere âit çok sayıda câmi vardır.
Gaziantep, tarihi sokak ve çarşıları, barındırdığı dünyanın da sayılı müzelerinden Zeugma Mozaik Müzesi, antik kentleri ve ören yerleri, kiliseleri ve tarihi dokuları, yaylaları ve mesire yerleri ile gezmekle bitirilecek bir şehir değil. Hele ki enfes mutfağının tadını bir kez aldığınızda, meftunu olacak kadar seveceğiniz bu güzel şehirde bir turizm merkezinde olması gereken her şeyin fazlası var. Zeugma Mozaik Müzesi, ilçemiz sınırları, Hacı Sani Konukoğlu Bulvarı üzerinde yer alıyor. 2011’de açılan ve dünyanın ikinci büyük mozaik müzesi olma özelliğine sahip müze gerek mimari, gerekse de teknolojik açıdan dünyanın önemli müzelerinden biri. Zeugma’daki mozaikler on üç renk armonisinden oluşuyor. Üç blok olarak inşa edilen müzede, Zeugma Antik Kenti’nden getirilen mozaikler ile dünyaca ünlü Çingene Kızı mozaiği sergileniyor.
Arkeoloji Müzesi
Gaziantep Arkeoloji Müzesi; ilçemiz sınırları içerisinde olup, 3500 m² teşhir alanına sahiptir. Zeugma Mozaik Müzesi’nin tamamlanmasının ardından, mozaiklerinin sergilendiği 16 teşhir salonunda yeni teşhir tanzim çalışmaları yapılmaktadır.
Kronolojik müze bölümündeki 5 salonda, Gaziantep ve çevresinin kronolojisi ile ilgili 1752 eser teşhir edilmektedir.
Müzede; tabiat tarihi vitrini, deniz canlılarının fosilleri, mamut iskeleti ve insanoğlunun ilk izlerini yansıtan 600.000 yıl öncesine ait, özellikle Dülük ve Fırat boylarından toplanan paleolitik taş aletlerin sergilendiği vitrinler yer almaktadır. Tunç Çağı salonunda, tunçtan yapılmış kargı, mızrak, kılıç, balta, heykel, çömlek ve takıların yanısıra bir Tunç çağı mezarı, içinin tüm buluntuları ile orjinal olarak yeniden kurulmuştur. Hitit ve Asur taş eserlerinin bulunduğu salondan küçük buluntular odasına geçilmektedir.
Dülük Antik Kenti, İlçemize bağlı, şehrin 10 km kuzeyindeki Dülük Köyü’nde yer alıyor. Dülük, Asurlular döneminde Mezopotamya’dan Kilikya’ya uzanan yolun, Helenistik ve Roma döneminde ise, Antakya ve Kilikya’dan Zeugma’ya uzanan ipek yolunun güzergahında bulunuyor. Antik kent ve kutsal alan olmak üzere ikiye ayrılan Dülük, 600 bin yıllık geçmişiyle bilinen en eski matematik işlemlerine rastlanan bölge. Tarih boyunca sırayla Hititler, Medler, Asurlular, Persler ve Büyük İskender arasında el değiştiren kent, tarihteki dini ve ticari önemi sayesinde birçok medeniyetten izler taşıyor.
Yörede bulunan ve bugünkü adı Şarklı Mağara olan mağaranın duvarlarında ilk kez sayı sistemi kullanılmıştır.
Dülük Tabiat Parkı içerisinde 5.200 metrekare alanda oluşturulan gölet, Türkiye'nin en büyük biyolojik göletidir. Göletin yapımında kullanılan sistem ile, suyun temizliği kimyasal maddeler yerine biyolojik yöntemlerle yapılmaktadır.
Gölet etrafında oluşturulan Arboretum'da (bitki müzesi) 255 farklı türde toplam 11 bin 335 bitki yetiştirilmektedir.
Çam ağaçları ve biyolojik gölet ile bütünleşen rengarenk çiçekler görülmeye değer bir manzara oluşturmaktadır.
Gastro Turizm
Gaziantep yemekleri, Türk ve Dünya mutfakları arasında ayrıcalıklı bir yere sahiptir.
Nineden toruna bir miras titizliği ile öğretilen yemeklerin ve tatlıların yapımında kullanılan malzemelerin seçimindeki titizlik, hazırlama ve pişirmede gösterilen beceri, yemeklerin yapımında kullanılan ve yemeklere değişik tat ve lezzet veren baharatlar, salçalar, soslar ve karışımlar, Gaziantep yemekleri ve tatlılarının şöhrete kavuşmasına ve aranılan damak tadı olmasına neden olmuştur.
Gaziantep yemeklerinin ve tatlılarının yapılışından sunuluşuna kadar tüm merhalelerin görülebileceği otantik ve çağdaş lokantalar ilimizde çok sayıda bulunmaktadır. Dolayısıyla yılda birçok yerli ve yabancı turistler Gaziantep yemek ve tatlılarının o lezzetinden tatmak için ilimize gelmektedirler.
Kentte gerçekleştirilen ulusal ve uluslararası hemen her festival ve fuar aynı zamanda Gaziantep mutfağının tanıtıldığı ve tadıldığı bir ortam yaratmaktadır. Örneğin:
Son on yıldır kent gastronomisinde önemli bir yeresahip Antep Fıstığı ile ilgili bir festival Nizip İlçesinde düzenlenmektedir.
Halkın büyük ilgi gösterdiği bu organizasyon, fıstığınkalitesi,pazarlaması ve üretimi ile ilgili profesyonelleri de biraraya getirdiği için önemlidir.
Ayrıca kent merkezinde uluslararası katılım ile Antep Fıstığı Kültür ve Sanat Festivali düzenlemektedir. Bu festivalde yemek tanıtımları yanın da edebiyat, müzik ve halkdansları etkinlikleri gerçekleştirilmektedir.
Yine son on yıldır Eylül ayında Gaziantep Gastronomi kültürünün çokdeğerli unsurları üzüm ve Antep Biberi üzerine 2 günlük festival yapılmaktadır. Gaziantep'te 40 farklı çeşi tüzüm üretilmektedir.
Bu üzümlerden yapılan Şıra'nın tarihi ve kültüre ldeğer olarak yaşatılması ve yeni nesillere aktarılması için ayrıca her yılbir festival de düzenlenmektedir.
Gaziantep'in ünlü ürünü Nar Ekşisi ile hazırlananyemek ve salataların tanıtıldığı, yaşatıldığı bir diğer festival de düzenli olarak yapılmaktadır.
• Backstreet Gastronomi Turizmi ve Mutfak Organizasyonu ve Avusturlya ABD ve Britanya, Mayıs 2014 ve Eylül 2015 tarihlerinde bazı müşterileri için üç-günlük programlar organize etmiştir.
Backstreets Mutfak (CB) gastronomi mücevherleri olan şehirleri desteklemeyi amaçlayan bir ajanstır. Bu aktiviteler için küresel bir hedef grubu bulunmaktadır. İlk olarak proje ekibi temsilcileri mutfak temsilcileri ile buluşuyorlar ve şehir’in mutfak program hakkında konuşuyorlar. Belediye temsilcileri, Valilik, Üniversiteler, Yatırımcılar ve restaurant odaları, aşçı odaları,oteller vs. ile yapılan toplantılardan ve yemek tarfileri ile bu tarfilerdeki sırlar, antepfıstığı hasadının gözlenmesi, kebabın hazırlanması, zümden yapılan tatlıların tadılması ve ev yemeği ustalarının gözlenmesinin ardından ekip tarafından özet bir program hazırlanıyor. Katılımcılar Gaziantep’te mutfak maceralarıyla dolu üç gün geçirmişlerdir. Bu tür programların başarısı, gıda kültürü ve kentin paydaşlarının işbirliği ile doğru orantılıdır.
• Gaziantep Gastronomi Kültürü ile ilgiliğ film yapımı üzerine çalışanlar, gastronomi üzerine yazı çalışmaları yapanlar, sürdürülebilir yemek turizmi organizasyonu konusunda çalışanlara danışmanlık hizmet verilmesi. Bu proje önerisi Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Ticaret Odası, Gaziantep Sanayi Odası ve Gaziantep Üniversitesi’nin katkılarıyla gerçekleştirilecektir.
Gaziantep, 1980’den beri çeşitli yemek tarifi kitapları yazarlarının ve yemek yazarlarının ajandasında yer almaktadır. Yemek yazarlarından biri olan Paula Wolfert, 3 yeni kitap araştırması için Gaziantep’e üç kez gelmiştir. Gaziantep’in mutfak hazinelerini keşfettiği kitabı, bir çok arkadaşı, yemek yazarı ve araştırmacının dikkatini çekmiş ve bu kitabıyla James Beard Vakfı tarafından ödüllendirilmiştir. Paula’nın kitabında röportajlar ve makalelerle şehirden övgüyle bahsetmesinin ardından, Gaziantep, Dünya’nın her yerinden mutfak kültürüne sahip bir çok gurme ve organizasyon tarafından ziyaret edilmiştir. Bunlardan bazıları: (Conde Nast Traveler – Wendy Perrin, BBC Rick Stein,Fodor’s Guide-Yigal Schleifer, Greg and Lucy Maoluf ZEIT- Christiane Grefe, Anna Purquhoun, Guardian-Kevin Gould, Gaitri Pagrach-Chandra, Anissa Helou, Douceurs d’Orient- Angelos Abazoglu, SAVEUR- Todd Coleman, Los Angeles Times- Faye Levy, RKB Mainichi Broadcasting Station, On the Noodle Road- Jen Lin Li, Frommer's Jamie Ehrlich, Lonely Planet- Brett Atkinson, Alchemy TV, London. Spice Series (Stevie Parle), CBC Canada- Danielle Nerman, ARAMCO- Gail Simmons and George Azar) Gaziantep’i farklı zamanlarda farklı gastronomi etkinlikleri için ziyaret etmiştir. Bunlar etkinlikler arasında; baklava yapma, antepfıstığı hasadı, canlı ev yemekleri pişirme etkinliği, evde-sokakta ve restoranda Gaziantep yemekleri fotoğraf çekimi yer almaktadır.
Belediye, Valilik, Üniversiteler, Sanayi ve Ticaret Odası ve diğer kamusal ve özel kuruluşların gösterdiği eforun sonucu olarak şehirde ki gastronomi faaliyetleri gelişmiştir. Gaziantep’te yemek kültürü, sosyal,tarihsel ve ekonomik bir faaliyet olarak kabul edilmektedir. Bütün bu stratejik aktivitelerden sonra, kamusal ve özel havayolları Gaziantep’e olan uçuşlarını arttırmış ve Gaziantep’in sağlıklı geleneksel yemeklerini tatmak için daha fazla insanı şehire getirmeye başlamıştır.